Share

 

 

Ωραίες οι μαρμελάδες αλλά για να τις διατηρήσουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να τις τοποθετούμε άμεσα σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει. Είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τη σπιτική μας μαρμελάδα ακόμα και δύο χρόνια.


Οταν όμως το βάζο ανοιχτεί, θα πρέπει από εκεί και μετά να διατηρηθεί στο ψυγείο. Πλένουμε λοιπόν πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μία πετσέτα και τα βάζουμε (μαζί με την πετσέτα) στο φούρνο στους100° C για 15 λεπτά. Γεμίζουμε μέχρι επάνω με το γλυκό όταν και τα δύο βάζα είναι ακόμη ζεστά.
Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, δηλαδή το καπάκι να είναι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.


Χρόνος προετοιμασίας: 1 - 1,5 ώρα, Βάρος: 2 κιλά

Υλικά:


1.000 - 1.100 γρ. κυδώνια
700 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
90 γρ. χυμός λεμονιού
1 κλωναράκι βανίλιας


Διαδικασία:


Καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το χονδρό μέρος της σάρκας . Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το νερό .
Τα βράζουμε για 30 - 40 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν τα κυδώνια. Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό τους . Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι και κλωναράκι βανίλιας που έχουμε σχίσει κάθετα στη μέση με ένα μαχαίρι ώστε οι σπόροι του να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 30 - 40 λεπτά περίπου έως ότου πάρει ωραίο χρώμα και δέσει η μαρμελάδα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας και ένα κομμάτι από το κλωναράκι βανίλιας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

 

Σύμφωνα με την Yπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων του FDA των HΠA, το φαγητό που μόλις μαγειρέψατε και είναι ακόμα ζεστό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο εντός δύο ωρών και όχι να μένει με τις ώρες σε

θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει καλά – κάτι που μέχρι τώρα οι περισσότεροι από εμάς κάναμε, θεωρώντας ότι το ζεστό φαγητό δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο γιατί χαλάει. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε 30 έως 40 λεπτά μπορεί να διπλασιάζονται τα επίπεδα των βακτηρίων που έχουν τα τρόφιμα. Όταν μάλιστα έχετε να φυλάξετε στο ψυγείο μεγάλη ποσότητα φαγητού, καλό είναι να τη μοιράζετε σε μικρότερα γυάλινα δοχεία που σκεπάζουν, για να γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά η ψύξη τους.

 

 

 

Πρόβλημα με το Mojito είναι ότι η ζάχαρη προσθέτει τη γεύση αυτής της Κούβας ειδικότητας, βοηθώντας αφήστε το γεύση μέντας.